Doron Kornbluth előadása

Élet és halál. Esküvő és temetés. Hagyomány és haladás. Talán ezekkel a szópárokkal lehetne legjobban jellemezni Doron Kornbluth rabbi első magyarországi látogatásán tartott előadásait. A kanadai születésű, Izraelben élő rabbi ko­runk egyik legtöbbet publikáló zsidó bestseller írója, aki a mindennapi élet kihívásaira, a modern és a hagyományos világ együttélésének konfliktusaira kínál magyarázatot és választ.

Kornbluth rabbi rögtön több teltházas előadást is tartott különböző zsinagógákban. Elsőként egy fájdalmasan nehéz, ám megkerülhetetlenül fontos kérdést tárgyalt: hogyan temetkezzünk? Hamvasztás vagy koporsós temetés? A rabbi rá jellemző módon nem csupán a háláchikus választ adta meg, hanem megvilágította azt a társadalmi közeget, amiben meghozzuk döntéseinket, felvázolta a különböző lehetőségeket, majd ezeket megvizsgálva jutott el odáig, hogy miért is ajánlja mind a mai napig a hagyományos zsidó temetést. Előadásába bevonta a hallgatóságot is, így – a nyelvi akadályokat szinkrontolmács segítségével áthidalva – valódi párbeszéd alakult ki. Az előadásról az EMIH egy kis füzetet is kiadott, ami irányt mutathat, amikor meghozzuk a döntést magunk és szeretteink végső nyughelyéről.

A temetés után az élet következett Kornbluth rabbi körútján. Milyen a jó házasság és hogyan neveljünk büszke zsidó gyerekeket? – ezekről a témákról esett szó a Zsilip Központban.

„Nincs férfi nő nélkül, sem asszony férj nélkül, egyikük sem lehet Isten nélkül”, valamint „Minden férfi elhagyja atyját és anyját és feleségéhez ragaszkodik, hogy egy testté lesznek” – ezek a tórai gondolatok adták a kiindulópontot a házasságról szóló előadáshoz, melyben olyan tabutémákról beszélt, mint az, hogy miért fontos a párok vallási azonossága vagy hogy miért is nem a szerelem a legfontosabb egy párkapcsolatban.

Ha pedig jól megalapozott, közös értékeken alapuló kapcsolatot építettünk ki, akkor jöhetnek is az identitásukra büszke, a világban a helyüket jól megálló zsidó gyerekek. Adja az Örökkévaló, hogy minden párt kereső sikerrel járjon és számtalan gyönyörű, új, zsidó otthonnal gyarapodjon a közösség!