Új mikvét avattak Újlipótvárosban

Új mikvét avattak Újlipótvárosban

„Ha valami nagyon értékes és drága van a birtokunkban, akkor azt nem tesszük ki az utcára, közszemlére. Otthon is elzárjuk, vigyázunk rá. Ebben az épületben van egy gyönyörű zsinagóga, de azt hiszem, most megtaláltuk a páncélszekrényt” – ezzel a gondolattal nyitotta meg Oberlander Batsheva rebecen hétfő este a Zsilip Központban épített új női mikvét. Ezután arról beszélt, milyen különleges szerepe van a zsidó életben a rituális fürdőnek, majd annak használatára biztatta a jelenlevőket.

„A zsidó vallás előírásai szerint egy zsidó közösség létezéséhez sok mindenre szükség lehet” – kezdte beszédét Köves Slomó, az EMIH vezetője rabbija. – „Meglepő lehet, de a legfontosabb dolog, amire szükség van, az egy kóser mikve. Ez a zsidó házasság alapja. Ha egy közösségnek nincs pénze, hogy az összes szükséges intézményt létrehozza, akkor még a zsinagógát is el lehet hagyni azért, hogy mikvét építsenek.” Köves rabbi a zsidó családi élet tisztaságáról szólva az aznapi talmudi passzusból idézve kihangsúlyozta, hogy egy jó házassághoz elengedhetetlen, hogy az Örökkévaló is köztük lakozzon, aminek elengedhetetlen feltétele a mikve. „Másfél éve, amikor ezt a központot megnyitottuk, azt jövendöltem, nem csak kívántam, hogy sokkal hamarabb legyen kicsi ez a központ és teljen meg, mint az bárki gondolná. Ez be is vált, kezd megtelni és kicsi lenni, köszönhetően Glitsenstein rabbinak és Sosi rebecennek”. A központot vezető Glitsenstein házaspáron kívül Köves rabbi köszönetet mondott mindazoknak, akiknek hozzájárulása nélkül nem jöhetett volna létre a mikve.

Az eseményen, melyen többek között részt vett a 13. kerület polgármestere és beszédet mondott Oberlander Báruch rabbi is, Glitsenstein Sámuel rabbi egy érdekes prezentációval mutatta be a mikve-építés technikai részleteit és háláchikus szabályait. Kérdésünkre elmondta, elsősorban a helyi zsidó közösségre számítanak a mikve használóiként: „Egy ekkora városban fontos, hogy legyen több kóser mikve is. Az elhelyezkedése a környékbeliek és a Budáról érkezők számára is jó, így nem kell bemenniük a belvárosba. Vannak, akiknek nagyon fontos a diszkréció, ezért nem szeretik az utcáról nyíló bejáratú rituális fürdőt használni.”

A mikve létrehozásában sokan segítettek, köztük helyi adományozók és a Zsilip közösségének tagjai is. „Sokat köszönhetünk a Waldman Avraham rabbi által vezetett Mikve Ramo alapítványnak, akik pénzzel és szakértelemmel segítik világszerte a mikvék építését” – mondta Glitsenstein rabbi, hozzátéve, hogy szakértő rabbik kísérték figyelemmel a tervezést és az építést.

képek: https://zsilip13.hu/mikve-avatas-2/